Estabilitzadors de 3 eixos

Els plans en moviment estabilitzat aporten molt valor en l’acabat de les peces audiovisuals. Per dècades, la producció d’aquests tipus de plans va dependre de la costosa estructura dels rails del travelling i les grues.  A principis dels anys 70 va aparèixer l’steadicam, un, en aquell moment, innovador sistema mecànic que permetia a un operador entrenat generar plans en moviment perfectament estabilitzats.  La tecnologia de l’steadicam ens ha ofert els millors plans seqüència de la història de l’audiovisual.

A l’abril del 2013 va aparèixer una nova tecnologia que havia de suposar una petita revolució en aquest àmbit: MOVI, un estabilitzador basat en tres motors i un acceleròmetre. MOVI es tracta d’un equip molt més lleuger que l’steadicam, que pot ser operat amb molta menys formació prèvia i que produeix resultats igual o més espectaculars que l’steadicam.

MOVI però va sortir al mercat a preu de cine. Ni tan sols la petita productora es podia permetre aconseguir-ne una. Els clons no van tardar a arribar. Per 2000 o 2500€ es pot aconseguir ja un clon del MOVI. Tot i la substancial rebaixa (el primer MOVI valia 12000€!!) aquests preus queden fora de l’àmbit de la producció Lean.

Per sort nostra, aquesta tecnologia no va arribar de seguida al món DIY (fes-ho tu mateix) i no es va tardar gaire en veure com la gent es fabricava els seus propis estabilitzadors electrònics. El sistema és molt senzill: Són tres motors, cada un responsable d’un dels eixos de moviment (X,Y,Z) que reben “ordres” d’un acceleròmetre. L’acceleròmetre és un sensor que detecta el moviment. Així doncs, un cop configurat el sistema (aquest era un dels grans mals de l’steadicam, la configuració no era precisament ràpida) l’acceleròmetre s’encarrega de detectar els moviments i envia ordres als motors perquè els compensin rotant. El resultar són uns plans en moviment fantàstics.

L’any passat ja van aparèixer els primers estabilitzadors basats en aquesta tecnologia però pensats per ser utilitzats amb goPro o mòbils. Serà durant aquest 2015 que veurem una allau de productes d’aquest estil. Sembla ser que el preu de sortida ronda els 250-300€.

[yt4wp-video video_id=”qIi91leCxEw”]

L’aparició d’aquest tipus d’estabilitzadors és una gran notícia. Són un element que ens permet gravar amb el mòbil seqüències amb gran valor de producció. Si la revolució DSLR va fer que un equip de gravació passes dels 25.000 als 9.000, la revolució mòbil pot fer baixar aquests 9.000 a 1.000. Aquest escenari no és tan llunyà com pot semblar, l’aparició d’estabilitzadors pel mòbil és un pas que ens hi acosta.