Marketing per a videographers: Què és el Product/Market fit?

Si tot business és show business, quin tipus show podem esperar dels  autèntics show businessDit d’altra manera, “en casa del herrero cuchillo de palo“? Com ha de ser el marketing dels creadors de continguts en l’era en què la majoria de continguts són creats per no-professionals de la creació de continguts?  Quina època tan fantàstica per dedicar-se a la producció audiovisual! Uns temps plens d’oportunitats. Això sí, capritxosament ocultes en el sí d’una galàxia superpoblada de soroll. Necessito fer un repàs: Quins són els principals conceptes que cal tenir en compte a l’hora de planificar la producció de continguts audiovisuals? No és que vulgui alliçonar ningú, és que necessito respostes i he decidit buscar-les en públic.

Els continguts els fem perquè algú els consumeixi. Així doncs, començaré amb el concepte product/market fit. Això del product/market fit li vaig llegir a l’Steve Blank ara fa uns quants anyets. La traducció literal, en aquest cas, és ben vàlida: Encaix producte/mercat. Com encaixa el nostre producte en el mercat actual? En quin mercat actual encaixa el nostre producte? Existeix un mercat pel nostre producte? Perquè no existeix un mercat pel nostre producte? És que som molt llestos, o és que no hi ha calers a fer-hi en aquest mercat? i si existeix un mercat, com de saturat està? Quanta gent hi ha fent-hi calers? Perquè hi estan fent calers… no? Quines són les principals característiques d’aquest mercat? I dels productes que el proveeixen? Com ens diferenciarem dels altres? Alto! Aquí ja me n’estic anant del product/market fit.

Product/Market fit: “Estar en un bon mercat amb un producte que el satisfaci.”

Segons en Mark Andreessen (un tio que ha fet força pasta i que diu que el product/market fit és l’únic que compta) el product/market fit és: “Estar en un bon mercat amb un producte que el satisfaci”. El que us deia al principi: Els continguts els fem perquè els consumeixin.

Així doncs, quan ens trobem amb una idea llavor per un projecte audiovisual, plantegem-nos això: Quina mena de gent consumirà el nostre contingut? Què en trauran de fer-ho? Mai és massa d’hora per posar aquestes dues preguntes sobre la taula. Perquè, creu-me, un cop respostes aquestes dues, en vénen moltes més.

Hem de pensar més en qui ens escoltarà que en què volem dir. Sona irreverent, ho sé. Costa d’acceptar perquè tenim moltes coses a dir. Però hem de tenir en compte que la gent té masses coses per escoltar. Necessitem donar-li la volta com a un mitjó a la producció audiovisual. Cal plantejar-se les produccions posant la gratificació del futur usuari per davant de tot. La nostra finalitat és gratificar les persones. Si tenim clar a quines persones gratificar, ens serà més fàcil fer-ho o , almenys, a fer-ho millor el proper cop que ens proposem.  Si el producte audiovisual que tens entre mans no té un product/market fit clar, deixa’l. Anem a pel següent.

 

Lectures per a videographers