Introducció a la producció audiovisual

Quan parlem de «producció audiovisual» parlem de fer vídeos. El procés de creació d’un vídeo (procés de producció audiovisual) sempre és el mateix i consta de quatre fases: Planificació, gravació, muntatge i enviament o , com se’n diu professionalment, preproducció, producció, postproducció i distribució.

Aquestes fases sempre es compleixen. Com més senzill és un vídeo més compactes i espontànies són les fases però, tot i així, hi són. Si, per exemple, gravem el nostre gos destrossant uns auriculars de la nostra parella, des de que decidim gravar-ho fins que li enviem per Whatsapp, estem seguint aquests passos de manera instintiva.

Com més complex és el vídeo a gravar, més evidents es fan i més separades en el temps queden aquestes fases. Per fer un bon vídeo hem de tenir clares les quatre fases de producció i quines accions cal dur a terme en cada una d’elles.

“Per fer un bon vídeo hem de tenir clares les quatre fases de producció i quines accions cal dur a terme en cada una d’elles”

Les quatre fases de la producció audiovisual estan clarament diferenciades però són extremadament dependents les unes de les altres. No és estrany, doncs, que diguem que cal treballar sempre pensant en la següent fase. M’explico, la qualitat del treball realitzat en una fase limita el sostre qualitatiu del resultat de la següent:

Si la planificació és pobra, la gravació serà un caos. Si durant la gravació no aconseguim imatges de qualitat, el muntatge serà un infern. Si el muntatge resultant és dolent, per molts esforços que fem durant la distribució, el missatge del vídeo no arribarà a ningú.

“Hem d’afrontar cada fase de la producció audiovisual pensant en que estem creant els fonaments de la següent”

Així doncs, hem d’afrontar cada fase de la producció audiovisual pensant en que estem creant els fonaments de la següent. Dins d’aquesta estructura inamovible de producció hi ha grans diferències i matisos depenent del tipus de vídeo que vulguem gravar.

No és el mateix prepar una gravació de ficció (pel·lícules, curts, micros) que gravar no-ficció (documentals, reportatges, entrevistes, esdeveniments…). Així mateix, dins d’aquesta diferenciació entre ficció i no-ficció també hi ha diferències depenent del format a gravar.

Tenint en compte aquestes variants i matisos, aquestes són, a grans trets, les tasques a realitzar en cada una de les fases:

PREPRODUCCIÓ (planificació)

En aquesta fase decidim què gravarem i detectem tot allò que ens farà falta per poder-ho fer. És imprescindible acabar aquesta fase amb una llista de preses o clips a gravar. Com més complexa sigui la producció més complexa i detallada ha de ser la preproducció. Recordem que sempre treballem en una fase pensant en la següent.

Objectiu de la fase de preproducció: Planificar el màxim possible la fase de producció (gravació) i evitar, així, el màxim d’imprevistos. És imprescindible acabar la preproducció amb una llista clara i detallada de tot allò que cal gravar.

PRODUCCIÓ (gravació)

Durant la gravació ens hem d’assegurar que aconseguim gravar totes les imatges que vam decidir que gravaríem durant la preproducció. Cal evitar improvisar durant aquesta fase ja que això tan sols dificultarà la fase següent, la del muntatge. Si detectem algun element no planificat que cal gravar perquè aportarà valor al muntatge final ho podem fer. Siguem molt curosos, però, amb seguir la planificació i evitem el desordre.

Cal que gravem tantes preses com faci falta de cada clip planificat fins que estiguem segurs de què tenim el què volem enregistrat correctament. En aquesta fase és important portar un control de tot el què es grava i deixar-ho degudament apuntat.

No cal una gran càmera. La majoria de vídeos educatius, divulgatius o de marketing poden ser perfectament gravats amb el mòbil.

Objectiu de la fase de producció: Gravar correctament tot el material planificat durant la fase de preproducció. Cal que ens assegurem de tenir-ho tot correctament gravat i amb suficient temps al davant i al darrera de cada vídeo per tal de poder “tallar” còmodament durant el muntatge. També és vital apuntar degudament el què es grava.

POSTPRODUCCIÓ

Molta gent diu que és la fase més agraïda del procés ja que aquella vaga idea que teníem en ment al principi de la preproducció comença a prendre forma de vídeo. Primerament, en aquesta fase, hem de destriar d’entre tot el material gravat el que ens serveix pel muntatge i eliminar el que no. Per fer aquesta tasca ens basarem en les notes preses durant la gravació, així doncs, és molt important que les notes no continguin errors i siguin clares.

Un cop hàgim destriat els vídeos bons dels dolents ja podem començar a muntar el vídeo. És recomanable, primer de tot, posar per l’ordre correcte totes les peces de vídeo a la línia de temps de l’editor de vídeo. D’això se’n diu muntatge brut. A partir d’aquest muntatge brut inicial ja podrem millorar les transicions, variar el temps de cada peça, afegir efectes o retocs i afegir música o sons extra.

Si el temps t’ho permet, no exportis el vídeo immediatament després d’haver-lo muntat. Deixa’l reposar unes hores i torna-t’el a mirar.  Ara, amb “la mirada fresca”, fes-li els darrers retocs i exporta’l. Pensa que el procés d’exportar és lent i cada petit canvi significa un nou render, sigues curós amb els detalls. Tampoc li donis massa voltes però, eh!?

Objectiu de la fase de postproducció: Crear la millor peça audiovisual possible partint del material aconseguit durant la fase de producció.

DISTRIBUCIÓ

Durant la fase de distribució hem d’aconseguir que tot l’esforç realitzat fins ara no quedi en un no res. Hem d’aconseguir fer arribar el nostre vídeo a tota aquella gent a qui, potencialment, li pugui interessar. Penjar el vídeo i esperar que arribin visites no serveix. Cal que detectis qui és el teu públic potencial i «l’activis» trobant-lo i perseguint-lo als diversos llocs de la xarxa on el puguis trobar.

Els teus coneguts no sempre seran persones interessades en el vídeo que acabes de crear. No tinguis por de fer-lo arribar a desconeguts. Tingues present que no tothom ho vol veure tot. Pensa a qui li pot interessar el teu vídeo i troba maneres d’aconseguir que et concedeixin el seu temps. Compta que el temps lliure de la gent és limitat i estàs «competint» pel seu temps lliure amb totes les seves altres aficions.

Objectiu de la fase de distribució: Aconseguir que el vídeo que acabes de crear arribi al màxim número possible de persones potencialment interessades en ell.

CONCLUSIÓ

Acostuma’t a planificar molt, gravar poc, fer muntatges senzills i destinar molt d’esforç en fer que la gent en vegi el resultat. Et pot interessar llegir el petit diccionari de la producció audiovisual.

1 thought on “Introducció a la producció audiovisual

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *