Petit diccionari de producció audiovisual

Tot ofici té un argot propi. El cas del món audiovisual no és diferent però és que, a més, cal sumar-li moltíssimes interferències lingüístiques, moltíssimes traduccions mal fetes i força confusió degut a la polisèmia de molts dels termes. En molts casos ens n’adonarem que ens referim a una mateixa acció, element o concepte amb diversos noms depenent del moment i del context. És el mateix un pla que una presa? I el pla que l’enquadrament? I una seqüència i una escena? La resposta fa ràbia: Depèn, d’entrada no però a vegades sí.

El què hem de tenir clar és que els argots no són una casualitat, com no ho són els idiomes. Les paraules especialitzades ens ajuden a comunicar-nos amb precisió i així aconseguir transmetre els nostres pensaments de manera més eficaç. Les definicions que segueixen no són de llibre. Són un intent d’explicar amb paraules planes què significa cadascun dels termes. Si ho trobeu massa complicat digueu-m’ho si us plau, si ho trobeu massa simplificat compreu-vos  llibres de cinematografia. Prometo un post sobre llibres interessants ben aviat.

Què és una escena? Una escena és un lloc en l’espai-temps on transcorre una acció determinada.  Exemple:  25 de juliol de 1938 00:01,  un lloc indeterminat de la Terra Alta, a pocs metres del riu Ebre. En Jep espera nerviós en fila l’ordre que els portarà a ell i als seus joves companys a travessar el riu. A l’altra banda els esperen els feixistes. Tot i la foscor, és capaç de veure com el llenguatge corporal dels seus companys està bramant de por.

Què és una localització? Una localització és un espai del món real, físic, que utilitzarem per gravar. Exemple: L’escena d’en Jep esperant de creuar l’Ebre, en realitat, la gravarem al riu Llobregat prop de Sant Vicenç de Castellet. El lloc on gravarem és la localització.

Què és l’emplaçament? Generalment l’emplaçament és refereix a l’emplaçament de la càmera. La posició des de la qual la càmera captarà l’acció. Un cop arribats a la localització gravarem l’acció des de diversos emplaçaments. Comptar emplaçaments és important a l’hora de planificar les jornades de gravació.

Què és un pla? És la unitat mínima d’expressió audiovisual. És tot allò que s’enregistra de manera continua entre que pitgem el botó de gravar i el tornem a pitjar per aturar la gravació. En aquest sentit la paraula pla pot ésser sinònim de “presa” que veurem a continuació. Quan estem planificant la nostra pel·lícula, nosaltres preparem (dissenyem, si voleu) plans, quan estem gravant fem una presa. Exemple: Un pla és veure un dels amics d’en Jep fent una pipada a un cigarret mal cargolat amb les mans tremoloses i la mirada perduda.

Què és una presa? Una presa és el què passa mentre pitgem el botó de gravar i el tornem a pitjar per aturar la gravació. La presa és la presa d’un pla: I direu… doncs és el mateix que un pla, no? No perquè d’un mateix pla en podem prendre diverses preses per després decidir quina és la millor. Exemple: Fem una primera presa de l’amic d’en Jep pipant del cigarret però veiem que li tremola massa la mà. Aturem la presa i li diem a l’actor que recordi que estem al més de juliol i que no té fred sinó que està mort de por. Fem una segona presa que ens agrada més, finalment en fem una tercera per assegurar haver gravat prou material.

Què és l’enquadrament? És com i què decidim que es vegi a través de la marca. Per tant, per referir-nos als límits del pla o l’angle de la càmera parlarem de l’enquadrament. Si ens referim a la seva posició ens referirem al seu emplaçament i si ens referim al contingut gravat parlarem de pla o presa. Exemple: L’enquadrament del noi fumant és un primer pla lleugerament picat. És a dir, la càmera està situada més amunt que els seus ulls i la seva mà aguantant el cigarret i això provoca una sensació “d’empetitiment” del personatge, mostrant-lo així encara més fràgil.

Què és una seqüència? Una seqüència és un conjunt de plans amb un sentit determinat. Una escena pot ser una seqüència sí, però, al mateix temps, una sola seqüència pot estar formada per diverses escenes. Exemple: Mentre el Jep i la resta de soldats republicans esperen ordres és una escena. La suma de l’escena d’espera, l’escena de creuament del riu Ebre i la presa de posicions al voltant d’un poblet és una seqüència: Els joves soltats es dirigeixen a la batalla. Quan el tinent els doni l’ordre d’assaltar el poble, començarà una nova seqüència: La seqüència de l’assalt al poble que estarà composada per diverses escenes.

Tot aquest vocabulari no és útil per sí sol, és útil perquè us ajudarà a entendre-us amb d’altres persones de manera efectiva i eficaç. Per captar petits moments de la vostra vida, de ben segur, que no us caldrà però quan vulgueu produir alguna peça més completa us ajudarà a comunicar-vos amb la resta de la gent. Perquè… una cosa sí que l’heu de tenir clara: El cine és una activitat d’equip.

1 thought on “Petit diccionari de producció audiovisual

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *