Nexus vs GoPro

La GoPro Hero és una familia de càmeres que ha protagonitzat una petita revolució en l’àmbit de la producció audiovisual. Aquestes càmeres foren inicialment concebudes per gravar esports d’acció. De fet, el seu fundador Nick Woodman va decidir crear el projecte tornant d’un viatge “surfero” que va fer a Austràlia. Amb el pas del temps, i dels models, la GoPro s’ha revelat com una càmera versàtil amb molt valor per aportar a produccions de tot tipus. Tant és així que la companyia californiana ha deixat d’utilitzar el terme acció per definir els seu producte així: “Go Pro, la càmera més versàtil del món”.

 

La primera GoPro digital
La primera GoPro digital

 

De mica en mica la GoPro Hero ha anat millorant. GoPro Hero és un cicle de millora constant d’un mateix producte. Des de la càmera GoPro Hero a la recent GoPro Hero3+ hi ha un abisme. GoPro Inc va llançant una versió nova de la càmera cada quan consideren que hi han aplicat prou millores.

 

La darrera GoPro
La darrera GoPro

Per la seva banda, el dispositiu Nexus 5 de Google (fabricat per LG) és el darrer de la família Nexus. La família d’smartphones Nexus no ha suposat una revolució en el seu àmbit però sí que ha suposat una sacsejada a nivell de preus en el sector mòbil. Els Nexus són uns dispositius de gama alta que surten al mercat a la meitat de preu que els seus competidors. Revolució? No, fan el mateix que els seus competidors, no ha canviat res. Sacsejada? Sí, fan el mateix que els seus competidors però ho fan a meitat de preu. A més a més, al ser “el telèfon oficial” de Google rep les actualitzacions Android abans que ningú. En fi, que tenim sobre la taula dos bons productes electrònics.

 

El Google Nexus 5 és un mòbil que val 349€, la goPro Hero 3+ Black Edition és una vídeo-càmera que en val 449. Les proves que he realitzat són fetes amb la goPro Hero 3 Black Edition i no amb la GoPro Hero 3+. (Sí, jo sóc un d’entre aquells milers de idiotes que ens vam comprar la Hero3 a-seques-sense-plus a principis de 2013). Els dos recursos em semblen molt interessants a l’hora de crear una metodologia Lean de producció audiovisual. Ambdós dispositius són equipament lleuger i capten imatges amb qualitat suficientment bona o, en el cas de la GoPro, amb qualitat molt bona. La pregunta que m’ha portat a fer aquest escrit és: Què és millor per fer pel·lícules Lean: la GoPro o el Nexus5? Us he de dir que en el moment de començar a escriure no tenia gens clara la resposta.

 

Avui el matí he gravat unes quantes imatges “random” per intentar provar els punts forts d’una i altra càmera. La primera notícia del dia és que l’aplicació per gravar vídeo que us vaig recomanar és força inestable. L’exposició puntual no funciona correctament i cal enganyar la càmera exposant a algun lloc que coincideixi amb l’exposició que volem i després bloquejar-la. A pesar d’aquestes disfuncions que no celebro, l’aplicació continua essent molt millor que la càmera que ve per defecte.

 

Bé, amb la primera prova he volgut demostrar que és millor poder bloquejar l’exposició, cosa que la GoPro no fa ja que és completament automàtica, i podeu veure el resultat a continuació. La imatge inicial és la del Nexus i la final és la GoPro Hero.

 

[iframe][/iframe]

 

Com podeu veure, la imatge de la GoPro és menys saturada i contrastada. Això no és un problema, al contrari. La Hero ens torna aquesta imatge perquè sempre tinc activat el protune. El mode protune és un mode de gravació de la càmera que ens torna imatges amb un rang dinàmic molt més gran a l’habitual. D’entrada sembla que les imatges siguin més planes (menys saturades, menys contrastades) en realitat el què passa és que porten més informació. Aquest fet s’agraeix a l’hora de retocar el color de les imatges. Més enllà d’això, si us hi fixeu, veureu que el què queda ben exposat a la presa de la GoPro és el cel i no la catedral de Vic. Amb el Nexus, com que he bloquejat l’exposició, la catedral es veu bé.

 

Aquí podeu veure una altra prova. La primera imatge és de la GoPro, la segona del Nexus.

[iframe][/iframe]

L’àmbit en què la GoPro Hero senzillament esclafa el Nexus és a l’hora de gravar escenes d’acció i moviment. No només per la seva naturalesa compacte i tots els seus accessoris d’aferrament sinó per la capacitat que té de gravar a altes resolucions i alt framerate. La GoPro pot gravar vídeo fullHD a 60 imatges per segon. El cine es grava a 24 imatges per segon. Si baixem la resolució de gravat a 960 podem captar imatges fins a 100 imatges per segon, si baixem a 720, 120 imatges per segon. Aquesta prestació té un gran valor quan gravem escenes d’acció o gran moviment. Com que avui no em veia gaire fent ala delta o rafting he buscat un sistema més calmat per poder-vos mostrar la gran diferència que suposa poder gravar l’acció amb més imatges per segon.

 

[iframe][/iframe]

Veieu quina definició tenen els daus movent-se? Els daus definits són gravats per la GoPro. Com us he dit, si baixem la resolució a 1280×720 px la GoPro pot gravar a 120 frames per segon. Un exemple:

 

[iframe][/iframe]

 

A nivell estricte de càmera no hi ha color, la GoPro Hero3 és molt millor. La qualitat d’imatge és molt superior, la varietat de formats que ens permet escollir és senzillament genial i el rang dinàmic és molt superior. A més, la GoPro té bateries intercanviables, el Nexus no, la GoPro es pot mullar, el Nexus no, la GoPro porta incorporats un munt d’accessoris per aferrar-la a qualsevol lloc, el Nexus no.

 

Per la seva banda, el què dóna valor al Nexus és que és una micro suite de producció de camp. Pots fer tot el procés de crear una peça audiovisual utilitzant única i exclusivament aquest aparell. Pots gravar, editar i penjar el resultat a la xarxa. A més, a nivell estricte de càmera té controls manuals per exposició i so. La GoPro “només” és una càmera, el Nexus és un ordinador amb càmera. Un punt negatiu dels dos “trastets” és que cap dels dos pot gravar so digne per si sol. So ambient pot ser sí però veus humanes no. Els dos dispositius necessiten un adaptador i/o un micròfon extern per poder gravar so acceptable

 

La GoPro és una càmera altament versàtil i el Nexus és un ordinador molt potent i barat amb una càmera incorporada. Considero, doncs, que són dos productes diferents que poden complementar-se perfectament entre ells. Com a instrument de producció el Nexus és millor, en canvi, la GoPro ens dóna versatilitat, agilitat i , sempre, molta qualitat d’imatge. La GoPro pot gravar 4k (amb un framerate baix) pot gravar 2k a velocitat normal i, com ja heu vist, pot gravar a altes velocitats a resolucions menors.

 

Els dos dispositius poden aportar molt a la producció audiovisual i no crec que sigui necessari haver-se de decidir per un o altre. Són perfectament compatibles en una producció. Ara, si per alguna mena de joc o aposta hagués de triar-ne un dels dos per gravar un reportatge penso que triaria el Nexus. Un mòbil ens permet alterar el workflow habitual de producció. Podem fer-ho quasi tot des del mateix dispositiu, la GoPro ha canviat moltes coses però és una càmera i prou.