Una bona App per gravar vídeo?

Hi ha moltes aplicacions per fer fotografies amb el mòbil, però què passa amb el vídeo? Hi ha aplicacions bones per gravar vídeo amb un dispositiu mòbil? En IOS n’hi ha moltes. En Android no gaires (degut a la limitació tècnica del mateix sistema operatiu).

 

Quins elements cal tenir en compte a l’hora d’escollir una aplicació per gravar vídeo amb el teu mòbil ? Hi ha dos elements vitals: Volem una aplicació que ens permeti bloquejar l’exposició i regular el so. Per regular el so vull dir regular el volum d’entrada però també l’origen. És a dir, escollir si recollim el so del micròfon del telèfon o d’un micròfon connectat a l’entrada dels auriculars.

 

El principal problema de l’aplicació de càmera de vídeo del nostre mòbil és que és tot absolutament automàtic. Pots escollir on enfoques i on exposes punxant amb el dit però a la que canvies d’enquadrament la càmera s’auto-regula. Moltes càmeres ens deixen compensar l’exposició dos punts amunt, dos punts avall però el què realment és important a l’hora de gravar és poder bloquejar l’exposició. Hem de poder decidir què és allò que volem que els mostri correctament. El mateix podríem dir per l’enfocament però ja és un altre tema. El no poder bloquejar l’exposició fa impossible gravar correctament escenes contrastades. Per no dir que és impossible gravar a contrallum. Pel què fa el so, l’aplicació que ve instal·lada per defecte fa el què li dóna la gana.

 

Ara per ara, la millor aplicació que he trobat per gravar vídeo amb un mòbil Android és la Cinema FV-5. Hi ha una versió gratuïta i una versió de pagament. Tot i que no és perfecta, després de força proves, instal·lacions i moltes desinstal·lacions, aquesta app és la que més em satisfà.

 

Apart de poder bloquejar l’enfocament, l’exposició, la temperatura de color i poder seleccionar l’origen del so, la FV5 també ens permet assignar funcions a les tecles del so, escollir codec i format del vídeo, posar nom personalitzat als arxius generats, escollir diverses graelles de composició, un marcador de nivells de so en pantalla i també permet regular lleugerament tres paràmetres prou importants de la imatge com contrast, saturació i nitidesa. Com podreu comprovar el marge que podem variar és molt petit. Amb la DSLR acostumo a gravar amb un contrast baix, una saturació mitja-baixa i mantinc una nitidesa mitja. Aquí he estat fent proves i realment la diferència és molt minsa.

 

Poder bloquejar l’exposició és molt important i també és molt important poder seleccionar l’origen del so. Aquestes dues funcions són irrenunciables per mi. Una aplicació que no compleixi aquests mínims no serveix. Els extres s’agraeixen molt però so i exposició són vitals.

 

Una aplicació que també ofereix aquestes funcionalitats de mínims (i més) és la IgCamera. IgCamera també té una versió gratuïta i una de pagament. La versió gratuïta de la IgCamera és més completa que no pas la de la FV5 ja que aquesta última et permet gaudir de totes les funcions que ofereix la versió de pagament però només et permet gravar clips de 10 segons. D’altra banda, la IgCamera lite és lletja de collons i té algunes funcionalitats bloquejades però et permet gravar vídeos sencers escollint entrada de so i bloquejant l’exposició.

 

Tant per feeling de càmera que dóna, com per funcionalitats extres la meva aplicació preferida és la Cinema FV5. No volia acabar aquest article sense parlar de la seva millor alternativa. Si proveu les dues podreu decidir quina us satisfà més a vosaltres.

 

Tot i que m’agradaria poder tocar el framerate per, per exemple, poder gravar a càmera lenta, la cinema FV-5 té una interfície clara i funcional. Compleix els requisits mínims que exigeixo a una càmera i m’ofereix extres molt interessants. És una molt bona app però no una app genial. Si m’ho miro bé, és la mediocritat de la seva competència el que me’n fa estar enamorat. M’he comprat la de pagament i val 3,99€. Espero que a mida que Android els deixi fer més coses la vagin millorant.

 

Avui per avui, en l’àmbit de la gravació de vídeo, hi ha un abisme entre IOS i Android. IOS dóna mil voltes a Android. Potser us preguntareu que per què escric tant sobre Android per acabar dient que, en vídeo, IOS és molt millor… què voleu que us digui…. jo sóc Android i vull fer pelis.

 

Ah! un detallet final sobre la Cinema FV5: Està en català.